Een crypto-portemonnee is een software- of digitale manier om uw cryptocurrency-bezit te beheren. Deze portemonnees bewaren privésleutels, de wachtwoorden die u toegang geven tot uw crypto op de blockchain, veilig en toegankelijk – waardoor gebruikers cryptocurrencies kunnen verzenden en ontvangen en kunnen winkelen of communiceren met gedecentraliseerde financiële (DeFi) applicaties. Desondanks worden de daadwerkelijke crypto-activa nooit daadwerkelijk in deze portemonnees opgeslagen. In plaats daarvan bevindt uw crypto zich op de blockchain, waar de weergave van elke munt bestaat als een unieke reeks cijfers op een openbaar ontvangstadres. De privésleutel die u opslaat, ontgrendelt deze blockchain-locatie en laat u een transactie ‘ondertekenen’ of bevestigen.

Deze digitale handtekening fungeert als een vingerafdruk en bevestigt dat de eigenaar van de portemonnee inderdaad degene was die de transactie heeft uitgevoerd. Crypto-wallets zijn er in veel verschillende vormen, van hardware-wallets die een beetje op een USB-stick lijken tot mobiele apps die het net zo gemakkelijk maken om crypto te gebruiken als iets online kopen met je creditcard. Ze kunnen ook variëren in hoe veilig ze zijn en hoeveel ze kosten om te opereren. Voordat u in een nieuwe portemonnee investeert, moet u deze goed onderzoeken. Het is belangrijk om eventuele beveiligingsproblemen en bruikbaarheidsproblemen te achterhalen voordat u uw geld erin steekt. Een goede plek om te beginnen is door te kijken naar de app-beoordelingen en recensies in een officiële app store, zoals de App Store van Apple of Google Play. Het is ook nuttig om gebruikersfeedback te lezen op sociale mediaplatforms, zoals Reddit of Discord, maar wees op uw hoede voor betaalde reacties en recensies. Over het algemeen kunnen bewaarportefeuilles (die worden beheerd door externe bedrijven, zoals banken) als veiliger worden beschouwd dan niet-bewaarportefeuilles, die u zelf beheert.

Ze kunnen echter ook minder handig zijn en hogere transactiekosten met zich meebrengen. De veiligste portemonnees worden vaak koude opslag genoemd en zijn helemaal niet verbonden met internet. Deze omvatten papieren portefeuilles, dit zijn eenvoudigweg afgedrukte vellen papier waarop uw privésleutel en scanbare QR-codes zijn geschreven. Het grootste nadeel hiervan is dat als ze nat worden of verbranden in een brand, de bijbehorende crypto voor altijd verloren gaat. Het volgende beveiligingsniveau is een hardware wallet, die zowel verbonden als losgekoppeld kan worden van het internet. Deze apparaten, gemaakt door fabrikanten als Ledger en Trezor, zijn doorgaans klein, draagbaar en lijken een beetje op een USB-flashstation.

Deze kunnen duur zijn, maar worden algemeen beschouwd als de veiligste optie voor het opslaan van een grote hoeveelheid cryptovaluta. Wanneer u een hardware wallet aanschaft, zorg er dan voor dat u de instructies van de fabrikant volgt over het maken en opslaan van een back-up van uw zaadzin (de unieke reeks woorden die u nodig heeft om uw portemonnee te herstellen als deze ooit wordt gehackt). Sommige mensen gebruiken zelfs een stalen plaat om hun zaadzin te graveren, wat extra bescherming biedt tegen extreme omstandigheden.