Cryptocurrency-mining is een essentiële functie waarmee Bitcoin en andere cryptocurrencies kunnen werken als een peer-to-peer gedecentraliseerd netwerk zonder toezicht van de centrale autoriteit. Het verifieert en beveiligt blockchains – de virtuele grootboeken die cryptocurrency-transacties documenteren – en beloont mijnwerkers met nieuwe munten in ruil voor hun rekenkracht. Als gevolg hiervan is mijnbouw inherent energie-intensief en draagt het gebruik van enorme hoeveelheden elektriciteit bij aan de mondiale klimaatverandering en verhoogt het de elektriciteitskosten voor consumenten over de hele wereld. Het miningproces maakt gebruik van een computeralgoritme om blockchains te verifiëren en valideren. Een miner dient een kandidaatblok in op de blockchain door voor elke ingediende transactie een vaste output-hash te creëren.

Terwijl de mijnwerker elke hash oplost, bouwt de blockchain een Merkle-boomstructuur op die de gegevens in elk blok verifieert. Een geverifieerde hash resulteert in een cryptografische handtekening die uniek en onvervalsbaar is, waardoor dubbele uitgaven door slechte actoren worden voorkomen. Naarmate het cryptocurrency-netwerk groeit, worden er meer hashes gegenereerd om meer Merkle-bomen en meer verificaties te produceren. Elke geverifieerde transactie wordt geregistreerd als een ‘blok’ in de blockchain en de blokken worden aan elkaar gekoppeld om een chronologisch overzicht te vormen van alle cryptocurrency-transacties. De blockchain fungeert als een universeel, openbaar grootboek waarmee gebruikers de oorsprong en geschiedenis van een munt kunnen traceren. Het is in principe onmogelijk om een blockchain-blok te wijzigen of te verwijderen nadat het eenmaal is toegevoegd, het is dus een permanente registratie van de onderliggende transacties.

Naarmate de blockchain steeds meer transacties registreert, wordt het steeds moeilijker om geldige blokken in de blockchain te vinden, wat steeds meer verwerkingskracht van mining-computers vereist. Dit is de reden waarom mijnbouwpools worden gevormd, waar mijnwerkers samenkomen om hun middelen te bundelen om hun kansen op het verdienen van een blokbeloning te vergroten. Het is belangrijk op te merken dat het zelfs met een miningpool nog steeds mogelijk is dat uw miningapparaat het doelwit wordt van kwaadaardige software (malware) en wordt gehackt. Zorg er dus voor dat uw hardware zich op een veilige locatie bevindt, goed wordt gekoeld en beschermd. Ondanks de uitdagingen heeft mijnbouw een magnetische aantrekkingskracht op ondernemers en technologisch ingestelde individuen. Het is een riskante onderneming, maar als u succesvol bent, kunt u er een aanzienlijk rendement mee behalen.

En aangezien Bitcoin voor belastingdoeleinden als een kapitaalgoed wordt beschouwd, bent u verplicht om eventuele inkomsten uit cryptocurrency bij uw belastingen te vermelden. Het is ook belangrijk om te onthouden dat er andere manieren zijn om cryptocurrencies te verdienen, waaronder het rechtstreeks kopen ervan of het deelnemen aan gedelegeerde proof-of-stake-systemen, zoals Counterparty en DPoS van Dan Larimer, dat in 2013 in Bitshares werd geïmplementeerd. Het belangrijkste verschil tussen deze alternatieven methoden en mijnbouw is dat de inkomsten uit deze vormen van cryptocurrency niet worden belast als gewoon inkomen, maar eerder als vermogenswinst. Voor meer informatie over de belastingheffing op Bitcoin en andere cryptocurrencies kunt u de Cryptocurrency Taxes Exploreer van Bankrate raadplegen.