De spectaculaire, zij het volatiele, groei van crypto-activa en hun onverbiddelijke sluipen in het gereguleerde financiële systeem hebben geleid tot een toenemende roep om regulering. De bescherming van beleggers en consumenten zijn belangrijke zorgen voor de toezichthouders, en zij zijn ook bezorgd dat de opkomende industrie risico’s voor de financiële stabiliteit met zich meebrengt. Het zou echter zorgwekkend zijn als ze deze kwesties eenvoudigweg onder het tapijt zouden vegen. In plaats van te wachten tot er een kristalhelder regelgevingskader ontstaat, zijn er manieren waarop toezichthouders de toekomst van deze dynamische sector kunnen helpen vormgeven. Ten eerste is het belangrijk dat toezichthouders de grondbeginselen van crypto begrijpen. Ze moeten ook erkennen dat deze activa niet zoals traditionele effecten of grondstoffen zijn en dat ze niet op dezelfde manier werken. In plaats daarvan zijn ze een vorm van digitaal geld die is voortgekomen uit nieuwe technologische ontwikkelingen, en ze hebben de manier waarop we handelen en investeren getransformeerd.

Het hybride en transformerende karakter van crypto’s maakt ze moeilijk te classificeren en kan ruimte creëren voor regelgevingsarbitrage. Het is ook belangrijk om de rol te begrijpen die blockchain-technologie speelt in crypto en hoe deze wordt gebruikt. De blockchain is een gedistribueerd grootboek dat een gegarandeerde replicatie van gecodeerde gegevens biedt. Het is door een breed scala aan bedrijven overgenomen en wordt gebruikt om veel publieke functies te ondersteunen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor identiteitsbeheer en gezondheidszorgdiensten. Het wordt ook gebruikt om de herkomst van activa te volgen en de uitwisseling ervan te vergemakkelijken. Ten slotte is het belangrijk om te erkennen dat het cryptocurrency-ecosysteem dynamisch is en dat er voortdurend nieuwe spelers opkomen. Daarom is het belangrijk om forums te hebben die samenwerking tussen toezichthouders en spelers uit de sector mogelijk maken. Deze forums kunnen worden gebruikt om informatie te delen en elkaar over de branche te informeren. Ze kunnen ook worden gebruikt om samen aan oplossingen te werken.

Er worden een aantal initiatieven ontwikkeld om de kloof tussen toezichthouders en spelers uit de sector te overbruggen, waaronder korte cursussen, sandboxes en kleine overwinningen. Ten slotte is het belangrijk dat toezichthouders zich realiseren dat hun acties een rimpeleffect zullen hebben op de mondiale cryptomarkt. Een verbod in het ene land kan bijvoorbeeld leiden tot een uittocht van investeerders naar andere rechtsgebieden met gunstiger regelgeving. Dit kan uiteindelijk de markt destabiliseren. Hoewel het gemakkelijk in te zien is waarom er zoveel vragen zijn over de toekomst van de regulering van cryptocurrency, zijn er een paar dingen die in gedachten moeten worden gehouden. Ten eerste is het belangrijk om te onthouden dat de opkomende industrie dynamisch is en dat er voortdurend nieuwe spelers op het toneel verschijnen.

Ten tweede is het belangrijk om te onthouden dat de onderliggende blockchain-technologie een revolutie teweegbrengt in vele delen van de bank- en financiële sector en dat dit voor een raadsel voor de toezichthouders heeft gezorgd. Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat de marktvolatiliteit en de controverses niet noodzakelijk indicatief zijn voor het langetermijnpotentieel van deze activa. Na verloop van tijd zal deze opkomende industrie zich kunnen ontwikkelen en aanpassen, en de toekomst ziet er rooskleurig uit.