Cryptocurrency is een vorm van digitaal geld waarvoor geen banken of andere derde partijen nodig zijn om transacties te verifiëren en nieuwe valuta-eenheden te creëren. Het maakt in plaats daarvan gebruik van cryptografie en een gedistribueerd grootboek, een blockchain genaamd, om ze te bevestigen. Het stelt mensen ook in staat erin te handelen en erin te investeren. Er valt veel te leren over deze revolutionaire nieuwe technologie, maar Understanding the Basics of Cryptocurrency: A Comprehensive Guide kan u op weg helpen. Bitcoin is misschien wel de meest bekende cryptocurrency. Het wordt gebruikt om online aankopen te doen en kan ook worden ingewisseld voor andere valuta en activa. Maar veel mensen begrijpen niet hoe het werkt en de onderliggende technologie erachter.

Dit artikel geeft een overzicht van de basisprincipes van cryptocurrencies en hun blockchain. Het grootste verschil tussen cryptocurrencies en traditionele valuta is dat ze niet door overheden worden gedrukt. In plaats daarvan is het mondiale financiële systeem verantwoordelijk voor het vaststellen en behouden van de legitimiteit van monetaire transacties. Dit wordt bereikt zonder de tussenkomst van enige centrale autoriteit, hoewel er veel organisaties zijn die cryptocurrency-uitwisselingen en andere gerelateerde diensten beheren. De transacties die op deze platforms plaatsvinden, worden vastgelegd in openbaar bijgehouden grootboeken, bekend als blockchains, die onveranderlijk en veilig zijn.

Cryptocurrency heeft veel te bieden, waaronder lagere transactiekosten dan traditionele bankoverschrijvingen, geen limiet op hoeveel er in één keer kan worden overgemaakt en de mogelijkheid om geld van de ene portemonnee naar de andere te verplaatsen zonder enige beperkingen of kosten. Bovendien kunnen internationale transacties met behulp van cryptocurrencies binnen enkele minuten of seconden worden voltooid, terwijl overboekingen tot een dag kunnen duren en documentatie en ander papierwerk vereisen. Er zijn echter een aantal risico’s verbonden aan cryptocurrencies. De prijs van de meeste cryptocurrencies is volatiel en ze zijn vaak onderhevig aan hackpogingen die tot verliezen kunnen leiden. Ze zijn ook niet gereguleerd, wat betekent dat ze niet verzekerd zijn door een bank in geval van verlies. Bovendien zijn ze moeilijk om te zetten in tastbare activa zoals dollars of euro’s. Er zijn een paar verschillende soorten cryptocurrencies, waaronder munten en tokens.

Een munt is een cryptocurrency die een eigen blockchain heeft, terwijl een token virtueel of tastbaar kan zijn en op een blockchain staat die er niet aan is gekoppeld. Enkele van de meest populaire cryptocurrencies zijn Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Er zijn echter duizenden andere beschikbaar, en er worden voortdurend nieuwe gecreëerd. Sommige, zoals niet-fungibele tokens (NFT’s), zijn niet uitwisselbaar en kunnen slechts één keer worden gebruikt voor het creëren van een specifiek object of een specifieke ervaring. Dit maakt ze uniek en wenselijk voor verzamelaars. Aan de andere kant worden sommige, zoals ether, gebruikt voor staking en kunnen ze worden verhandeld voor andere valuta of activa. Dit heeft ze aantrekkelijk gemaakt voor investeerders en handelaars.